tiistai 9. joulukuuta 2014

Koirien Suomi - kansanperinnettä ja historiaa

koonnut Petri Pietiläinen

"Kuka vieraalta ensiksi kuulumiset kysyy, kun vieras taloon tulee?" Arvoitus muistiinmerkitty Haapavedeltä 1854.

Tämä kirja kertoo koirista suomalaisten rinnalla. Puhutaan koirista koirista runoissa ja uskomuksissa, kansantarinoissa ja saduissa. Sitten perehdytään työkoiriin eli metsästys-, veto- ja paimenkoirista, herrasväen lemmeistä ja koirista nykypäivän ihmisten rinnalla. Pienen osuuden esittelyä saavat myös suomalaiset koirarodut.

Tämä on mielenkiintoinen kirja historiasta, mutta ei mikään kotimaisten rotujen esittely. Eikä myöskään koiratietokirja vaan kansanperinnekirja. Teos kiinnostaa silti varmasti monia koiraihmisiä, jotka haluavat tutustua siihen, miten suomalaisten ja koirien yhteiselo on kehittynyt, Kirjassa on myös mukava lähdeluettelo, josta kiinnostuneille löytyy lisää luettavaa.

Koiratietouden kohdalta kirjan olisi saanut joku terminologian tunteva tarkistaa. Suupieleni vetivät hymyyn mm. seuraavat kirjoittajan itse luomat termit; koirarotumääritys, suojeluskoira, chihuahuan pitkäkarvainen muoto, kadonneiden eläinten etsijä, sortuneista taloista ihmisiä etsivä koira, rotukirjalle ottaminen (siis: rotumääritelmä, suojelukoira, pitkäkarvainen muunnos, etsijäkoira, pelastuskoira/rauniokoira, rotuunotto).

Ilmestynyt 2014, kustantaja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 239 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti